Kafka’nın insanlar ve hayat üzerindeki tespitlerinin yer aldığı, yazarı ve ruh halini anlamak için güzel bir kitap. Kitapta çeşitli olaylar hakkında yazarın düşüncelerini kısa öz cümlelerle okuyabilirsiniz. Ancak tavsiyem bu kısacık kitabı kafanız rahatken okumanız. Yazılan sözler ve yazılar yoğun bir şekilde kafanızı kurcalayacak ve ister istemez düşün Kafka’nın tüm metinlerinden derlenen bu kitaptan buram buram huzursuzluk ve yalnızlık akıyor, zaten kendisi de söylüyor:
“Ben kendi içine kapanık, sessiz, çekingen ve huzursuz biriyim.” Kitap o kadar kısa ama o kadar etkili bir kitap ki okudukça içinizde bir şeylerin kağıda dökülmüş halini bulabiliyorsunuz. Bir yerlerde kalan anınızı kitabı okurken zihniniz de canlandığını hissediyorsunuz. Size sadece kitabı okumak, okurken düşlere dalmak kalıyor. Bu yönü ile felsefi bir kitap da denebilir. “Ölümün olduğu yerde, hiçbir şey ciddi olamaz.
“Kitabın içerisindeki “kitap üzerine birkaç not” bölümünde yer alan cümle. Bir yerlerden mutlaka çalınmıştır kulağınıza. Eser Kafka’nın hayatı ve kitap üzerine birkaç not ve Altı kırk beş notu ile başlıyor. Şunu her zaman söylemişimdir: Kitabı okumaya kapağından başlamak gerek… Hele ki önsözün okumadığı kitapları okunmuş saymam kendi adıma. Bu kitapta da hem Kafka’ya hem de Aforizmalar eserinin nasıl oluştuğuna dair bilgilendirilmeler yer alıyor. Önce bu bölümü okursanız içindeki cümleler size daha anlamlı gelebilir.